pe tak nye..da la gebu...lembut..fuuhhhh...yang bestnye tak payah nak perap lame..yang tak syoknye sakit tangan nak menguli....adoiiii...3,4 hari gak la sakit tangan...hukhuk...
RESEPI ni ku pinjam kat gugel...hihi...bahan-bahan pon tak la mahal sangat...senang nak dapat punya...jom kite tengok bahannya...
BAHAN-BAHAN
500gm tepung gandum(saye pki 250gm je...dapat dalam 25 biji)
210ml air suam*
2 sudu marjerin..(pakai minyak masak pon bole tapi tak brape gebus)*
1 sudu teh garam*
3 sudu susu tepung..nak guna susu pekat pun bole)*
3 sudu besar gula(kurangkan kalau tak nak manis)*
1 bungkus mauripan (11mg)*
sedikit air sejuk peti ais (guna bila adunan belum lembut)
*bahagi 2 jika guna tepung 250gm
CARA PENYEDIAAN
1.masukkan susu,gula dalam air suam...kacau sampai larut..baru masukkan mauripan.
2.masukkan tepung,garam dalam mangkuk..dan buatkan lubang ditengahnya...masukkan marjerin..gaul sama rata...
3.tuangkan mauripan tadi..dan uli semua sampai menjadi doh
4.uli lagi sampai sehingga doh lembut..jika belum lembut masukkan air sejuk sikit dan uli lagi..
5.bila da lembut,canaikan dan terap dengan acuan donat...tak pon buat buat macam simpul simpul
6.da 5 minit..donat tadi da kembang..bole la di panaskan minyak...goreng dalam minyak yang banyak untuk tenggelamkan donat..dengan api yang perlahan
NOTAJARI:
>ULI sampai tak melekat di tangan
>Tips goreng donat agar tidak menyerap minyak yang banyak,JANGAN diterbalikkan selalu
>Kalau nak frozenkan donut,cukuplah dimatikan yis dengan menggoreng sekejap je
>Pas angkat,terus gaul dengan gula
![]() |
NI LAH HASILNYAAA...GEBU TAK???MACAM TUANNYA...AAHHHAAKKKSS |
kalau nak dip ngan coklat pon boleh...sedap jugak...sedap2 la semuanyee...hihihi
OKLAH...sampai sini je entry kali ni..nanti saye share lagi ye...
ASSALAMUALAIKUM..wbt
Tiada ulasan:
Catat Ulasan